Pantofi bărbătești: Oxford versus Derby

Când vine vorba despre pantofi, bărbații au opțiuni extrem de variate, pentru toate ocaziile. Cele mai întâlnite sunt însă două stiluri clasice, reinventate de-a lungul timpului: pantofii stil Oxford și pantofii stil Derby. În funcție de culoare, pielea folosită și detaliile cu rol ornamental, ambele stiluri pot varia între extremele casual și elegant și pot completa cu succes vestimentația office, de gală sau relaxații blugi.


Cu atât de multe opțiuni, alegerea perechii potrivite poate părea dificilă, însă în realitate, există câteva noțiuni de stil care fac acești pantofi mult mai ușor de încadrat într-o categorie. Astfel, data viitoare când sunteți în căutarea pantofilor pe care să îi purtați la o ocazie anume, puteți reveni la acest scurt ghid pentru inspirație.



Cum recunoaștem pantofii stil Oxford
Pantofii stil Oxford sunt adesea considerați cei mai eleganți pantofi bărbătești, iar caracteristica lor definitorie este modul de închidere. Deveniți celebri datorită stilului abordat de studenții de la faimoasa universitate englezescă, Oxford – pantofii Oxford se deosebesc prin elemente de design, dar și prin detalii ce țin de procesul de fabricație.


Mai exact, fețele laterale din partea superioară a pantofului sunt cusute astfel încât să se îmbine perfect deasupra căputei, limba pantofului rămânând ascunsă. Acești pantofi se închid întotdeauna cu șiret, iar atunci când șireturile sunt desfăcute, fețele laterale formează un “V”, cu vârful orientat către vârful pantofului. Varianta clasică de pantof Oxford este ușor de recunoscut după ochiurile de șireturi foarte apropiate în partea superioară. În cazul modelului Oxford, acest lucru este posibil datorită procesului aparte de fabricare prin care căputa - partea din fața a pantofului (the vamp) este cusută peste carâmbi (quarters) – părțile laterale, de la șireturi spre călcâi. Astfel, prin închiderea carâmbilor, pantofii se întind perfect și se așează pe picior impecabil. Alte caracteristici care diferențiază acest model sunt tocul subțire și felul în care glezna este expusă.



Din punct de vedere stilistic, pantoful stil Oxford de culoare neagră este considerat cel mai elegant pantof bărbătesc, fiind opțiunea ideală pentru gale, ceremonii și recepții formale. Pentru că este un model ușor de asortat, în prezent este disponibil într-o multitudine de culori, de la maro și arămiu la burgundy și bleumarin. De exemplu, variantele maro nu se asortează perfect doar cu costumele, ci și cu ținutele casual.


Există chiar mai multe modele de pantofi Oxford. Pantofii Oxford clasici sunt cei al căror vârf se diferențiază printr-o cusătură simplă pe căputa acestuia. Pantofii Oxford semi-Brogue sunt decorați cu borderii manuale în zona vârfului, a șiretului sau a ștaifului, iar pantofii full-Brogue sunt caracterizați de broderii mult mai ample și mai curbate pe partea din față, pe partea din spate, dar și pe laterale, cusătura care diferențiază vârful pantofului ajungând la jumătatea tălpii.

În selecția Loake Goodyear Welted, de la brandul de încălțăminte cu renume internațional, pe care îl găsești la SARTO, ai ocazia să optezi pentru o pereche de pantofi Oxford autentici. Specialiștii recomandă pantofii Oxford creați prin procedeul Goodyear Welted deoarece tehnica de manufactură îi face mai rezistenți și mai bine adaptați nevoilor de purtare (deoarece lasă piciorul să respire).



Cum se diferențiază pantofii Derby de cei stil Oxford
Nu sunt puțini cei care confundă pantofii Oxford cu Derby și invers. În timp ce pantofii în stil Oxford se diferențiază prin sistemul de închidere apropiat, pantofii Derby se află la polul opus, cu un sistem de închidere depărtat, datorită carâmbilor cusuți peste căpută, împreună cu ochiurile pentru șireturi (care sunt poziționate pe carâmbi).

 

Dacă aruncăm o privire mai atentă la cele două tipuri de închidere, observăm o diferență interesantă. Spre deosebire de sistemul apropiat al pantofilor Oxford, în sistemul depărtat al pantofilor Derby, părțile cu ochiurile pentru șireturi nu sunt conectate în partea de jos. Acestea sunt unite de șireturi, fapt care creează, de obicei, un ușor decalaj între cele două atunci când șireturile sunt legate. Din acest motiv, pantofii Derby sunt o opțiune mai casual decât pantofii Oxford, care prin sistemul de închidere foarte apropiat se impun ca varianta mai formală. Pe lângă sistemul de închidere, pantofii Derby prezintă diferențe și la nivel de toc care este mai masiv decât cel al pantofilor Oxford. În schimb, cele două modele au în comun felul în care glezna este expusă.



Motivul principal pentru care merită să ai o pereche de pantofi Derby în colecție este lejeritatea pe care aceștia o oferă celui care îi poartă. Mai mult, deși sunt considerați mai casual (în sensul în care nu sunt recomandarea numărul 1 în cazul unui eveniment black tie), aceștia completează perfect și un costum mai elegant.


La fel ca în cazul pantofilor Oxford, există o multitudine de culori și modele de pantofi Derby, iar consilierii SARTO te vor ajuta să alegi din colecția Loake perechea de pantofi în stil Derby adecvată stilului tău vestimentar.

COMANDA ONLINE PRODUSELE PREFERATE