Clicking (Taierea)

Acesta este numele procesului de taiere a pielii folosite pentru sectiunile superioare ale pantofului. Termenul „clicking” provine de la zgomotul care se produce cand lama folosita este indepartata de pe piele, procesul fiind realizat manual.

Inchiderea

Aceasta este etapa in care anumite sectiuni superioare ale pantofului sunt cusute impreuna. In aceasta etapa au loc mai multe operatiuni. De exemplu, grosimea pielii folosite este slefuita (redusa) pentru a se evita aspectul masiv la marginile pielii, care sunt intinse, arse sau impaturite, pentru a le imbunatati aspectul.

Asamblarea

Partea superioara este fixata pe calapod si atasata de talpa in partea din fata, in partile laterale si in partea din spate. Inainte de asamblare, sectiunea superioara a pantofului este tratata intr-o camera speciala pentru ca pielea sa fie suficient de hidratata incat sa se plieze pe forma calapodului.

Coaserea marginii

Marginea (“welt”) este o fasie de piele care este cusuta de sectiunea superioara a pantofului si de branturi, urmand sa fie cusuta de ea si talpa. Deoarece acest proces presupune asamblarea tuturor partilor prin coasere (si nu prin lipire), maestrii mestesugari au posibilitatea de a dezasambla si repara ulterior pantofii.

Coaserea talpii

Aceasta operatiune presupune coaserea talpilor si a branturilor. Talpile sunt fixate prin coasere folosind doua fire de ata separate, pentru rezistenta maxima.

Decuparea marginilor

Marginile talpilor sunt decupate corespunzator, inainte de a fi fixate. Aceasta operatiune presupune o indemanare deosebita, fiind realizata exclusiv manual. Apoi talpile vor fi ceruite, calcate si lustruite.

Colorarea talpilor

Talpile sunt, de asemenea, gravate si stantate intr-o etapa ulterioara pentru o finisare extinsa.

Slefuire

Operatiunile finale de slefuire, ajustare si lustruire necesita un timp indelungat si sunt realizate exclusiv manual.

O pereche standard de pantofi Loake Goodyear Welted sunt prelucrati de aproximativ 130 de mestesugari talentati. Pentru realizarea unei perechi de pantofi, sunt implicate pana la 75 de componente si 200 de operatiuni diferite, iar procesul dureaza in medie 8 saptamani.

Beneficiile pantofilor realizati prin sutura Goodyear Welting

Daca procesul de tip Goodyear Welting necesita atat de multa munca si dureaza atat de mult, de ce ne mai obosim?

Exista mai multe tipuri de incaltaminte disponibile in prezent si toate au avantajele lor. De exemplu, o cizma de tip Wellington va oferi cea mai buna rezistenta la apa, dar nu va permite piciorului sa respire. O sandala va fi cea mai potrivita pentru ca piciorul sa ia contact cu aerul, dar nu va fi rezistenta la apa. Un pantof sport va oferi o buna amortizare (mai ales pentru alergare), dar este foarte probabil sa va incinga piciorul. Un papuc va fi mai moale si va oferi cel mai bun confort, atata timp cat nu veti parcurge distante mari. Iar lista poate continua.

Sutura Goodyear Welting este in continuare perceputa ca cea mai buna metoda de realizare a pantofilor si ofera cel mai bun echilibru intre rezistenta la apa, capacitatea de a „respira”, durabilitate si confort. Pantofii realizati prin aceasta metoda sunt potriviti pentru sanatatea piciorului si, in plus, arata foarte bine.

Pantofii confectionati Goodyear Welted de origine englezeasca sunt, de asemenea, cei mai versatili si pot arata la fel de bine in contexte formale sau casual. De exemplu, un pantof brogue clasic poate fi purtat cu un costum, cu pantaloni lejeri sau cu blugi.

Un alt avantaj este acela ca, deoarece componentele pantofului sunt fixate prin coasere (in loc de lipire sau cimentare), ei pot fi ulterior demontati si reconstruiti, daca au nevoie de reparatii.